Bästa matresorna

Länders matkultur skiljer sig markant åt. Många anser att maten är det bästa sättet att uppleva ett nytt land och en ny kultur. Ett lands traditionella maträtter bär ofta på intressanta historier och speglar landets historia. I takt med globaliseringen går det idag att äta mat från världens länder i de flesta stor städer. Det är dock inte samma sak som att äta maträtter i landet där den härstammar. Exempelvis kommer tacos garanterat att smaka annorlunda och bättre i Mexico än de som du äter i Sverige. Här hittar du tips på de bästa resmålen för dig som älskar mat.

Japan

Japan är ett fantastiskt resmål för alla som är intresserade av mat. Tokyo är den stad i världen med flest Michelinrestauranger, men den japanska gastronomin går att ta del av på betydligt billigare restauranger. I Japan finns det mängder av izakayor som är den japanska motsvarigheten till fransmännens bistro. Det är med andra ord en restaurang som serverar typiska japanska rätter till överkomliga priser. Japaner lägger stor vikt vid matens kvalité och du kan förvänta dig att majoriteten av rätterna är mycket omsorgsfullt tillagade. Ett måste när du besöker Japan är såklart att testa deras sushi. Det ären förhållandevis dyr rätt, men luncher på vardagar brukar bara kosta en bråkdel av vad det kostar på kvällar och helger. Andra typiska rätter som du måste prova i Japan är ramen, tempura, tonkatsu, kobebiff, gyoza, okonomiyaki och yakitori.

Peru

Ett av de mest omtalande köken just nu är det peruanska. Peru är ett av världens mest mångfacetterade länder med variationsrik miljö och gastronomi. Landet har en långkustremsa mot Stilla havet, den böljande regnskogen Amazonas och bergskedjan Anderna. Detta skapar ett varierat klimat och således även stora regionala skillnader bland råvaror och maträtter. Landets gastronomi är över 5000 år gammal och speglar landets rika historia med immigranter från först Spanien på 1500-talet och senare från bland annat Kina och Japan på 1800-talet. Ceviche är Perus nationalrätt och ett måste att testa när man besöker landet. Det är en limemarinerad miskrätt som serveras med koriander och rödlök.

Italien

Italien är ett fantastiskt matland som erbjuder många av världens populäraste rätter. Här finns pizza och pasta i världsklass. Många av världens populäraste ostar, bland annat mozzarella och parmesanosten kommer från Italien. Lufttorkade skinkor, olivolja och goda foccachiabröd är andra läckerheter. Landet stoltserar även med många berömda efterrätter, till exempel tiramisu, pannacotta och gelato i världsklass. Här finns även mycket goda viner.

USA

USA bjuder på så mycket mer än snabbmat Många har fördomar om amerikansk matkultur och anser att de bara äter skräpmat. Tvärtom finns amerikansk mat extremt varierad med influenser från hela världen. Texmex är ett exempel på hur USA har kombinerat mexikanska mattraditioner med rökiga smaker från den amerikanska södern. Den som gillar barbecue och grillat kött bör besöka Texas, Tennessee eller Kansas.