Bästa resmålen för vinprovning

Om du vill lära dig mer om vin bör du besöka en vingård eller en vinbar i ett land som producerar vin. Det finns många länder i världen som tillverkar vin, men vissa har en tradition som sträcker sig längre bak i tiden än andra. När man talar om vinländer skiljer man på den gamla och nya världen. Den gamla världen utgörs av länder som producerat vin i tusentals år. Exempel på länder som tillhör den gamla världen är bland annat Frankrike, Spanien, Italien och Portugal. Den nya världen består av länder som relativt nyligen börjar producera vin, till exempel USA, Sydafrika, Chile och Kina. Nedan kan du läsa om några av de bästa resmålen i såväl gamla som nya vinvärlden.

Frankrike

Frankrike är vinets moderland. Många av de klassiska druvorna har sitt ursprung från detta land. Landets vinproduktion är flera tusen år gammal och skyddas med ett stort antal lagar och regleringar. Varje region har särskilda lagar vilket gör att du måste bestämma dig innan för vilken typ av vin du vill prova och planera resan därefter. Om du gillar mousserande viner är Reims i Champagne ett perfekt resmål. För den som gillar kraftiga rödviner är Bordeaux ett måste. Lättare rödviner på druvan pinot noir och smöriga vita viner hittar du i Bourgogne. Loiredalen är känt för sina krispiga vita viner och Provence anses göra de bästa rosévinerna. I Alsace kan du prova en mängd olika vita viner, bland annat från Rieslingdruvan. Det finns såklart mycket mer och den som gillar vin kan spendera veckor eller till och med månader i Frankrike.

Portugal

Portugal är ett mycket intressant vinland. Landet tillhör den gamla världen och har i flera århundraden tillverkat det världsberömda portvinet. De senaste decennierna har landet dock bedrivit innovativ vinproduktion vilket har resulterat i många spännande torra viner. Dourodalen är det mest kända vinområdet där de bästa torra rödvinerna samt portvinerna produceras. Det är dessutom otroligt vackert. Douro är ett världskulturarv samt världens äldsta avgränsade vindistrikt. Alentejo i de södra delarna av landet tillverkar också många bra viner och passar framför allt för dig som letar efter prisvärda och smakrika röda och vita viner.

Sydafrika

Sydafrika tillhör den nya världen, men har en relativt lång historia av att producera vin. Majoriteten av produktionen sker runt Kapstaden och området Stellenbosch anses vara ett av de främsta vindistrikten. Druvan pinotage är en inhemsk sort och mycket viktig för den sydafrikanska vinproduktionen.