Bästa resmålen för öl

De senaste åren har öl blivit en dryck även för finsmakare. Tidigare har öl varit synonymt med arbetarklass och pubkulturen, men äntligen har mindre bryggerier börjat uppmärksammas. Precis som vin kan öl massproduceras eller tillverkas med mycket omtanke och precision. Det finns många länder som har en lång tradition av ölbryggning och dessa lämpar sig väl för dig som vill åka och lära dig mer om öl. Här kan du läsa mer om de bästa resmålen för ölentusiaster.

Belgien

Belgien är världsberömt för sin öl. Landet har inte en specifik sort utan utmärker sig snarare med dess enorma mångfald av ölsorter. Här bryggs bland annat ljust öl, mörkt öl, överjäst öl, fruktöl och trappistöl. Berömda belgiska ölsorter inkluderar bland annat Duvel, Stella-Artois, Delirum tremens, Hoegaarden, Kwak och Leffe. För att prova öl i Belgien behöver du inte åka till någon särskild stad utan det räcker med att gå till valfri bar i landet. De kommer garanterat att ha en gedigen lista med olika ölsorter. Belgiskt öl serveras alltid i glas som är tillverkade för den specifika ölsorten vilket gör upplevelsen extra rolig.

Tjeckien

Tjeckien är det land i världen som dricker mest öl per capita. Här dricker befolkningen 183 liter öl per person varje år vilket motsvarar cirka en halvliter öl per dag. De kändaste ölmärkena är Pilsner Urquell, Staropramen och Budweisser.

Irland

Den som gillar Guinnessöl bör åka till Irlands huvudstad Dublin. Här hittar du Guinnessbryggeriet samt Guinness Storehouse som är ett museum tillägnat ölet. Guinness tillverkas även i England.

Tyskland

Om du vill ha roligt och dricka öl i mängder bör du åka på Oktoberfest i München i Tyskland. Oktoberfest är en årlig ölfestival som arrangeras sexton dagar i september och oktober. Ölen bryggs av de lokala bryggerierna och serveras i enliterskannor.